35 anys d’història de la Llibreria

Façana de l’antiga ubicació al C/ del Sol de Viladecans

Façana de l’antiga ubicació al C/ del Sol de Viladecans

Els nou rals és la única llibreria de proximitat i referència de Viladecans que va néixer l’any 1979 de la mà d’en Jordi Vicente. Com moltes altres llibreries i comerços, ha patit una forta caiguda de vendes en els darrers anys agreujada per la competència dels nous canals de distribució. Un dels problemes de les llibreries fora de les grans ciutats, segons en Jordi Vicente, és que “tot el moviment estudiantil i universitari, quan trenquen els vincles amb l’institut, aquests compren a les llibreries importants de Barcelona, com també ens passa amb bona part de la clientela que podríem tenir, perquè si un 30 o un 40 per cent de la població es desplaça per motius laborals o educatius cada dia a la ciutat és normal que una part de les compres les faci allà”.

Dinamització de la vida cultural

La llibreria sempre ha dinamitzat la vida cultural del carrer i per allà hi han passat escriptors com Ferran Torrent, López Raimundo, Ignasi Riera, Isabel Clara-Simó, Carme Riera o el poeta Miquel Martí i Pol; personalitats polítiques com Lluís Maria Xirinachs o Santiago Carrillo. La seva activitat ha fet que en Jordi Vicente sigui respectat pel veïnat ja que només arribar a Viladecans es va implicar en la vida associativa i cultural del poble on amb altres companys van creure oportú organitzar els Consells Populars de Cultura Catalana que en aquells moments tenien una forta embranzida arreu del país. Aquesta iniciativa va significar la creació d’un moviment associatiu nou perquè a Viladecans tenien molta presència els sindicats o els partits obreristes, però a nivell cultural no hi havia res que recuperés la tradició catalana. Amb l’excusa d’aquests consells van començar a organitzar activitats com el Carnestoltes, la Festa de Sant Joan, en definitiva, infinitat d’actes, i d’aquí van començar a sortir els Diables, els Gegants i gran part del teixit cultural viladecanenc.

En Jordi Vicente també ha estat molt actiu en la seva militància política tal i com va afirmar a l’entrevista feta per Josep Ginjaume a Punt de Trobada: “Jo mai m’he amagat d’on estic posicionat, en el meu negoci sempre ha prevalgut més la part de projecte ideològic i cultural que no la part del negoci, potser això també m’ha tancat portes: encara tinc penjat un cartell contra la construcció d’un nou barri a la zona agrícola-forestal d’Oliveretes, el mocador del Dret a decidir, o el domàs d’Aturem Eurovegas… d’alguna manera tu mateix pel teu comportament o pel teu pensament ideològic et pots estar tancant portes al teu negoci. Fa 15 o 20 anys era molt valorat que les llibreries independents fossin militants, havien sortit de projectes polítics la majoria, però en aquests moments per molts companys meus de professió això és una absurditat de cara al negoci”.